Nejlepší způsob, jak zajistit, aby se celá rodina stravovala zdravě, je vařit doma. Budete díky tomu vždy přesně znát složení všech jídel a zároveň získáte kontrolu nad velikostí porcí. Jak ale připravovat opravdu kvalitní jídla? Základem je plánování – zdravý životní styl začíná v obchodě.
Výživové hodnoty jsou nejlepším pomocníkem při výběru potravin a porovnávání produktů. Snadno se díky nim dozvíte o obsahu kalorií, tuků, bílkovin či cukru. Vyznat se v různých obalech a luštit malá písmenka může být občas náročné, rozhodně se však vyplatí.
Přechod k nízkotučným variantám potravin jako jsou dresinky, pomazánky či mléčné výrobky, které konzumujete často, vám může ušetřit spoustu kalorií. Například 100 ml plnotučného mléka obsahuje čtyři gramy tuku a 64 kalorií, zatímco stejné množství nízkotučného mléka pouze 34 kalorií a téměř žádný tuk.
Pokud vyměníte mleté hovězí za krůtí prso, bude mít každá porce vašeho jídla přibližně o deset gramů tuku a 100 kalorií méně. Nemusíte se zcela vzdávat ani oblíbených sladkých pochoutek. Pokud místo slazených ovocných jogurtů koupíte obyčejný bílý a doma si ho ochutíte podle sebe, můžete ušetřit spoustu kalorií. Zkuste také do svého jídelníčku zařadit více rostlinných zdrojů bílkovin a rafinované škroby nahraďte celozrnnými výrobky.
Sezónní ovoce a zelenina je zpravidla levnější a lepší než ta, která neodpovídá danému ročnímu období a musí se dovážet. Pokud máte v okolí farmářský trh, nejspíš na něm najdete čerstvější produkty než v supermarketu. Čerstvost přitom nemá vliv jen na chuť, ale také na výživové hodnoty.
Pokud nejste připraveni vyzkoušet něco zcela nového, můžete začít zvolna s různými odrůdami již známých potravin. Všechny druhy ovoce a zeleniny jsou z hlediska vitaminů, fytonutrientů a dalších klíčových látek jedinečné, důležitá je proto rozmanitost. Pokud do salátu pokaždé používáte listy ledového salátu, vyzkoušejte příště třeba římský salát nebo baby špenát.
Konzervovaný tuňák i losos jsou loveni přímo na moři a jsou skvělým zdrojem omega 3. Jedná se navíc o poměrně dostupnou potravinu. Tuňák může skvěle nahradit hovězí maso v omáčce k těstovinám, konzervovaný losos pak klidně poslouží i jako hlavní chod.